Hoe koop je de juiste bh?

Veel vrouwen dragen een verkeerde maat bh. De kans is aanwezig dat zelfs jij op dit moment niet de juiste maat aanhebt. Een verkeerde bh kan heel veel klachten opleveren in nek, rug en schouders en soms kan het zelfs tot ademtekort leiden!

Het is ook niet zo makkelijk een goede bh te kopen. Zeker niet als je nog nooit bent geadviseerd door iemand die er verstand van heeft. Maar geen nood… dit zijn tips die jou kunnen helpen de juiste maat te kiezen.

Hoe weet je of je de verkeerde maat draagt?


 • Je borsten puilen uit je bh, alsof je vier bulten hebt in plaats van twee. Tenzij je een bh met halve cups draagt, moet het grootste deel van je borsten volledig bedekt zijn door de cups. Als dat niet zo is zou je zeker eens een grotere cup moeten proberen. Zeker weten dat dat een stuk prettiger aanvoelt.

  De achterkant van je bh kruipt omhoog langs je rug. Als dit gebeurt, is de omvang van je bh te los met als gevolg dat je borsten minder steun hebben en gaan hangen. Om uit te vinden of je bh strak genoeg zit, zou je er aan de achterkant twee vingers tussen moeten kunnen steken. Meer vingers betekent te los.

  De cups lubberen. Elastische materialen zouden de vorm van je lichaam aan moeten nemen. Dus als de cups rimpelig zijn of lubberen, draag je een te grote bh. Ook hier betekent dat, dat je borsten geen steun krijgen. Een cupje kleiner kiezen dus.

  Het stukje bh tussen de cups zit niet plat tegen je borstbeen. Een bh moet tegen de huid aanzitten, er mag geen opening zijn op die plaats. Is dit bij jou wel het geval? Probeer dan een bh met een kleinere cup.

  Welke maat heb jij?
  Zoals gezegd is het meest belangrijk te weten welke maat je hebt wanneer je voor lingerie gaat shoppen. Je kunt dit zelf heel goed bepalen. Het enige wat je er voor nodig hebt is een meetlint. Zo doe je dat:

  1. Meet de omvang van je ribbenkast, direct onder je borsten.
  2. Meet de omvang van je borsten over het volste deel daarvan.
  3. Bepaal je cupmaat door het getal uit stap 1 af te trekken van het getal uit stap 2.

  Is het verschil:
  0 tot 1 cm. = AA cup
  1 tot 2,5 cm. = A cup
  2,5 tot 6 cm. = B cup
  6 tot 9 cm. = C cup
  9 tot 11,5 cm. = D cup
  11,5 tot 15 cm. = DD cup (E cup)
  15 tot 18 cm. = F cup
  18 tot 20 cm. = G cup

  Voor de ondermaat kies je de bh-maat die het dichtst bij jouw gemeten centimeters komt. Dus heb jij 73 cm. gemeten? Dan kies je voor bh-maat 75.

  Als je bh nog steeds niet erg prettig aanvoelt nadat je de juiste maat hebt bepaald, moet je misschien eens een ander model proberen. Er zijn zoveel verschillende soorten en het maakt niet uit welke maat je hebt, er is altijd wel een model wat jou het beste past.

  De modellen

  Naadloos
  Naadloze bh's geven een medium steun en een natuurlijk ronde vorm. Deze modellen zijn geweldig onder strakke kleding.

  Push-up
  Push-up bh's geven je borsten een natuurlijke lift terwijl ze ook naar elkaar toe worden gedrukt. Vooral geschikt voor de kleinere boezem omdat ze een decolleté kunnen creëren waarvan je niet wist dat je die had.

  Sport
  Tijdens het sporten zou je geen andere modellen moeten dragen dan een sport bh. Ze geven maximale steun en verminderen schudden.

  Gevuld
  Bh met pads doen jouw borsten een maatje groter lijken. Ook push-up bh's hebben vaak pads. De pads zijn bijna altijd uitneembaar.

  Minimizer
  Deze bh's zijn speciaal ontworpen om een zware boezem een beetje te verkleinen. Ze geven veel steun en de borsten worden beter verdeeld in de cups, wat een slanker effect geeft.

  Halve cup
  Bh's met een halve cup bedekken de borsten niet geheel en zijn dus geschikt voor onder kleding met een flink decolleté. De meeste push-up bh's hebben een halve cup (diagonaal), maar je ziet ze ook met halve cups horizontaal (de balconette).