Lippen om te zoenen

Volle, sensuele maar vooral ook mooie lippen... Dat willen we allemaal. Zoals altijd hangt het niet alleen van moedertje natuur af of jij met 'kissable lips' behept bent, maar ook van de goede (en slechte) gewoontes die wij hebben. Hoe vaak gaan wij niet de 'fout in' omdat we ons lichaam niet de juiste verzorging geven. Dat geldt ook voor je lippen.

Onze adviezen - do's and don'ts - voor super-kissable lips waar hij zijn ogen niet vanaf kan houden... (juist ja, een lipgloss aanschaffen is een goed begin, maar daar ben je er nog niet mee). We beginnen met de don'ts.
Don'ts

Bijt niet op je lippen
Misschien krijgen je lippen door erop te bijten (tijdelijk) een mooi rood kleurtje, of misschien lijkt het je een sexy gebaartje, toch is ons advies: doe het niet. Bijt niet op je lippen! Je beschadigt ze ermee. In sommige gevallen kan er zelfs een ontsteking optreden. Is stress de oorzaak (een veel voorkomend verschijnsel), probeer dan eens om in gevallen waarin je gespannen bent, kauwgom te eten in plaats van op je lippen te bijten.

Trek niet aan velletjes
Als je lippen velletjes vertonen, schort er iets aan de verzorging. Gezonde lippen vertonen geen velletjes (zie voor een goede verzorging hieronder). Maar mochten (barre) omstandigheden toch tot velletjes leiden, trek er dan niet aan. Je loopt het risico een wondje te creëren. Het duurt dan veel langer voordat je lippen weer glad en helemaal geheeld zijn. Bovendien kunnen zich korstjes vormen... Geen aangenaam gezicht. Ook in dit geval kan de oorzaak stress zijn. Probeer deze slechte gewoonte af te leren (desnoods door kauwgom te kauwen - zie lippen bijten)

Lik niet aan je lippen
Als je de neiging hebt aan je lippen te likken, kan dat (wederom) duiden op stress, maar het kan ook een teken zijn dat de lippen uitgedroogd zijn. Speeksel zal het probleem niet verhelpen. Het droogt op aan de lucht en laat de lippen droger dan voorheen achter. Zorg er daarom voor dat je altijd een verzorgende lipbalsem bij je hebt én leer het likken aan je lippen (een slechte gewoonte!) af.

Drink geen te hete drankjes
Hete koffie en thee kunnen niet alleen je tong maar ook je lippen lelijk verbranden. Er kunnen blaren ontstaan die littekens kunnen veroorzaken. Wees daarom voorzichtig met (te) hete drankjes.
Stel je lippen niet bloot aan de schadelijke invloed van de zon
Als je huid al te lijden heeft van de schadelijke invloeden van de zon, wat denk je dan wel niet van je lippen? Bescherm je lippen daarom altijd met een uv-filter. Verbrande lippen zijn geen pretje. Er vormen zich (wit gekleurde) blaasjes die littekens kunnen achterlaten. Niet echt de ideale look voor je romantische tuinfeest.
Stel je lippen niet bloot aan wind of droge lucht
Stel je lippen niet onbeschermd bloot aan wind of airconditioning. Houd altijd een beschermende balsem bij de hand. Maak er een gewoonte van om niet op de fiets te gaan zitten zonder lipbalsem te hebben opgedaan. Werk je in een ruimte met airconditioning houd dan eveneens je lipbalsem bij de hand. Niet alleen je huid maar ook je lippen drogen ervan uit.

Do's

Scrubben maar! Dit is oude truc die we eigenlijk allemaal kennen. Maar hoeveel komt er in de praktijk van terecht? Ook lippen moeten - net zoals je huid - af en toe gescrubt worden. En daarvoor gebruik je natuurlijk je oude tandenborstel of een handdoek die een beetje rul is geworden door het vele wassen. Het kost maar een paar minuutjes per week (veel minder dan een body scrub) maar levert optimale resultaten op.

Houd altijd een lipbalsem bij de hand
Ok, we zijn het met je eens. Een enorm standaard-advies, maar misschien wel het beste dat we je kunnen geven. Lipbalsem altijd en overal. Dat is het geheim van mooie lippen. Ga wel voor kwaliteit. Lipbalsems op basis van wax kunnen de lippen uitdrogen. Kies liever voor een iets duurdere, maar tevens verzorgende crème (bijvoorbeeld de bekende apothekersmerken).

Een 'lipmaskertje'
Gaat het, ondanks je goede voornemens en goede zorgen toch mis, dan kun je je lippen altijd een 'maskertje geven'. Breng een dikke laag verzorgende lipcrème (of als je die niet in huis hebt een vette crème - het mag ook vaseline zijn) op je lippen aan. Laat de crème intrekken. Verwijder na ongeveer vijf minuten de overtollige crème met een tissue. Je lippen zullen er weer prachtig uitzien.