Leen je mascara niet uit

Een van de meest gebruikte cosmeticaproducten is wellicht mascara. Een product dat, al naar gelang de formule, lange, volle en intense wimpers belooft. Geen vrouw die niet in het bezit is van tenminste één mascara.

Een doorgewinterd product, zou je zo denken. Toch is er in de cosmeticawereld nog best veel om mascara te doen. Zo kwam ons ter ore dat tijdens de laatste modeweek in Milaan bij sommige shows was bepaald dat voor elke mannequin een nieuw, schoon mascaraborsteltje moest worden gebruikt om conjunctivitis en andere vervelende oogaandoeningen te voorkomen. Via de mascaraborsteltjes worden immers gemakkelijk traanvocht en transpiratievocht (en de nodige bacteriën) overgebracht.
Niet alleen de visagisten maar ook de bekende dermatologe Zoe Draelos boog zich over het product mascara. Zij merkte op dat de compacte mascara's die vroeger werden gebruikt, inmiddels bijna niet meer te krijgen zijn. Deze formule waarbij de poeder met een bevochtigd borsteltje op de wimpers wordt aangebracht, bevat volgens de dermatologe in de regel weinig irriterende stoffen en geen parfum en is daarom geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Het merendeel van de mascara's is echter vandaag de dag in vloeibare versie verkrijgbaar. Veel vloeibare formules zijn op basis van water. Het water verdampt en de kleurpigmenten blijven op de wimpers achter. Dit soort mascara's laten zich 's avonds gemakkelijk zonder speciale reinigingslotions verwijderen. Ze worden daarom vaak aangeraden aan mensen met oogproblemen. Omdat ze echter een broeinest voor bacteriën kunnen worden, moeten ze conserveermiddelen bevatten en die kunnen soms op hun beurt tot irritaties leiden.

Om het infectierisico via traanvocht en transpiratievocht tegen te gaan, is men formules gaan ontwikkelen die petroleumdestillaten bevatten. Het voordeel is dat de formule stabieler wordt en minder snel tot infecties leidt. Het nadeel is dat dit soort mascara's zich moeilijker laten verwijderen. Er moet 'geboend' worden met het risico dat de wimpers afbreken. Ook voor lensdragers kan dit een nadeel zijn.


Om al deze nadelen zoveel mogelijk tegen te gaan, heeft men gezocht naar een gulden middenweg tussen bovengenoemde formules. De nieuwste mascara's bevatten bovendien ook bestanddelen die de wimpers nog meer krullen en nog langer en voller doen lijken.

Blijft het een feit dat voorzichtigheid geboden is. Net zoals de visagisten backstage bij de shows raadt ook dermatoloog Zoe Draelos aan om je mascara niet met anderen te delen. Verder is het belangrijk om een mascara niet langer dan twee maanden te gebruiken. Daarna is het product aan vervanging toe.

Reacties